Wat is een koortslip?


Wat is een koortslip?

Heeft u ook last van koortslippen? Hoe herkent u een koortslip? Tijdens een koortslip ontstaan vochthoudende blaasjes. Na enkele dagen barsten ze open en ontstaan er wondkorstjes en kloofjes. De plekjes hoeven zich niet alleen op de mond te bevinden. Ook de neus, kin en zelfs de schouders kan dergelijke blaasjes vertonen. Het schoonmaken na een aanraking van de blaasjes is belangrijk om besmetting te vermijden.

Meer weten over koortslippen?

Wat is een koortslip, wat kun je er tegen doen en is het besmettelijk? deze website over koortslippen geeft diverse informatie over koortslippen.

Hoe ontstaat een koortslip?

Wat is de oorzaak van koortslip? Koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes simplexvirus. Het herpesvirus is een besmettelijk virus dat zich via slijm verspreidt. Het eerste contact vindt meestal plaats op jonge leeftijd. Een koortslip komt meestal bij schraal weer, streng vriesweer, felle zon of afgenomen weerstand. De infectie die opgelopen wordt, geneest, maar het virus blijft in uw lijf. Het herpesvirus kan steeds opnieuw een koortslip veroorzaken.

Behandeling koortslip

Hoe kan een koortslip worden behandeld? Een koortslipis niet te genezen wanneer deze eenmaal in het lichaam zit. De duur van de opgetreden koortslip kan wel worden ingekort en de irritatie kan worden verminderd door crèmes en lipsticks. Belangrijk is wel dat het geneesmiddel alleen op de blaasjes zelf gebruikt wordt, niet teveel eromheen. Eventueel uitsmeren kan de besmetting namelijk uitbreiden. Houd de wondjes verder goed schoon, dan genezen ze sneller. Wanneer de plekjes zijn ingedroogd, kunnen deze worden ingesmeerd met lippenbalsem, vaseline of zinkolie.